top of page

Igiena orala a copiilor


Igiena orala corecta este cel mai important factor al mentinerii sanatatii dintilor. De aceea este esential sa-i invatam pe copii, inca de mici, cum sa-si perie corect dintii.





Iata cateva sfaturi utile pentru parinti:

Dupa ce copilul isi tine capul, in mod ideal gingia ar trebui bandijonata cu niste substante de curatare. Cel mai simplu ar fi cu apa de gura. Cu o bucata de tifon steril, si dupa o spalare minutioasa a mainilor, se moaie degetul imbibat in tifon in apa de gura si se tamponeaza suprafata gingiilor bebelusului. Atentie: Apa de gura nu trebuie sa fie foarte mentolata, sa nu aibe gust puternic pentru a evita neplacerile cauzate de respingerea gustului – este recomandata incercarea de catre parinte inainte. De asemenea, ideal este ca apa de gura sa contina fie clorhexidina, fie listerina. In cazul in care nu doriti sa folositi apa de gura pentru bebelusi, puteti face toaleta orala a micutilor cu apa fiarta si racita. Aceasta procedura este recomandata pana apar dintii de lapte.

Dupa aparitia dintilor de lapte, se recomanda folosirea unei paste de dinti adecvate grupei de varsta a copilului, dupa cum urmeaza:

  • 0-3 ani – pt perioada cand sunt putini dinti si multa zona de gingie, unde nu au erupt dintii.

  • 3-5 ani – pe perioada cand pe arcada sunt prezenti doar dinti de lapte.

  • 6-10 – cand este prezenta dentitia mixta, dinti de lapte + definitivi. In jurul varstei de 10 ani cad ultimii dinti de lapte si de atunci copilul poate efectua periajul dentar cu pasta de dinti pentru adulti

Copiii au dureri foarte mari atunci cand le apar primii dinti. Unele studii arata ca dentitia apare atat de devreme datorita faptului ca durerile sunt atat de intense incat un adult le-ar suporta cu greu. De aceea este important sa stiti ce puteti face pentru a-i alina suferinta bebelusului. Simptomele eruptiei primilor dinti cuprind:

  • Stare de agitatie neobisnuita a copilului – are dureri pe care nu le poate exprima

  • Febra

  • Tulburari de tranzit – copilul saliveaza mai mult, inghite mai multa saliva, si atunci pot aparea aceste modificari de tranzit – diaree, scaune mai dese, etc.

  • Local – pot aparea edeme (umflaturi sau ingrosari ale gingiei) si roseata in faza initiala, apoi gingia devine translucida, cand dintele este foarte aproape de suprafata

Cateva metode de a diminua efectele nedorite ale eruptiei dentare sunt:

  • Igiena orala foarte buna, descrisa mai sus;

  • Jucarii speciale pentru perioada aparitiei dintilor – inele, figurine, etc. Faptul ca bebelusii preseaza intre gingie si suprafata jucariei zona dureroasa duce la doua urmari benefice: 1. Diminueaza intensitatea mancarimilor pe care le simte la nivelul gingiilor;

2- Prin presare, subtiaza zona respectiva, astfel incat dintele erupe mai usor.

  • Exista niste geluri care contin substante anestezice locale si antiinflamatorii, dar acestea se pot recomanda doar de catre medic, in urma unui consult de specialitate.

  • In cazurile extreme – si foarte rare - in care deasupra dintelui se formeaza o membrana fibroasa care impiedica eruptia dintelui, se recurge la o minima interventie chirurgicala prin care se taie acea membrana, permitand astfel dintelui sa erupa.


Dupa ce ii apar primii dinti se spala atat dintii (chiar daca nu este iesit tot dintele), cat si gingia. Spalarea se poate face fie cu periuta manuala, fie cu periuta electrica. Capul periutei trebuie sa fie adaptat cu gura copilului (ca marime), iar perii periutei sa fie cei mai moi posibil. Dintii se spala pe toate partile lor. Este recomandata folosirea periutei de dinti electrica. Capul periutei de dinti trebuie schimbat periodic, datorita faptului ca perii exteriori se deformeaza (infloresc), in principal pentru ca micutii musca, periajul gadilandu-i, astfel capul periutei se uzeaza mult mai repede.Periuta electrica este mai distractiva, exista acum periute care canta, au software care poate fi instalat pe telefoane sau tablete, etc.

Dupa varsta de 3 ani, tehnicile de periaj raman aceleasi, se schimba doar dimensiunile periutei – adaptata la gura copilului.

Iata cateva trucuri care sa va ajute sa ii convingeti pe micuti ca spalatul pe dinti nu este o corvoada si sa transformati aceasta activitate intr-o joaca:

  • Puneţi copilul pe genunchi. Este mai simplu şi nu îi permite să se agite prea tare! Pe măsură ce copilul creşte, puteţi sta în spatele lui.

  • Ridicaţi-i capul puţin şi spuneţi-i copilului să deschidă larg gura – de obicei e mai simplu dacă îi spuneţi să se prefacă a fi un hipopotam sau un leu!

  • Curăţaţi fiecare dinte cu o mişcare circulară blândă. Asiguraţi-vă că veţi curăţa suprafaţa anterioară, posterioară şi cea pentru mestecat a fiecărui dinte.

  • Ar fi bine să vorbiţi între timp. Povestiţi-i copilului ce faceţi cu un ton calm şi liniştitor. Pasta de dinti pentru copii este sigura si netoxica, deci nu este nici un pericol daca copilul o inghite.

  • Igiena orala a copiilor se efectueaza timp de două minute, dimineaţa şi seara.

bottom of page